Menu Hem Biografi Torparpriset Boken om Mats Ljung Beställa Gästbok Länkar Kontakt
Biografi

Mats föddes den 1 juli 1947 och var andra barnet i en syskonskara av fyra bröder och en syster. De första åren bodde han i Bergs socken på Billingens sluttning där hans far Erik arrenderade Prästgården. Efter några ytterligare flyttar bl.a. till gamla Älvsborgs län hamnade familjen 1954 på Stubbesgården i Händene socken utanför Skara, där Erik anställdes som inspektor åt Greve Mörner.
1960 var det åter dags för flytt. Nu till gården Bjärby i Öm utanför Skövde som de arrenderade. Gården fylldes med mjölkkor och hela familjen fick hjälpas åt med gårdens skötsel.

1965 köpte familjen sin första egna gård, Backgården i Öm. Än idag bor Mats släktingar där.
Uppväxten i Öm präglades förutom av drängsysslor av idrott, fotboll på somrarna och ishockey på vintrarna. Sportintresset var stort och Mats spelade bl.a. fotboll i Vretens BK och ishockey i Igelstorps IK. Mats hade en vinnarskalle utan dess like och kunde aldrig förlora, något som både med- och motspelare kan vittna om.
Senare i fotbollskarriären testade Mats även på att vara spelande tränare både i Lerdala IF och i Ardala GoIF. Han avslutade sin aktiva fotbollskarriär i mitten på 1980-talet.
Redan i tidig ålder upptäckte Mats det roliga i att uppträda. Ett av sina första uppträden gjorde Mats när han följde med sin mor och far på en tjänstemannadans på Bjertorps slott. Där fick han vara speleman under kvastdansen. Mats skulle spela dragspel i en halv minut och sen göra ett uppehåll och då skulle gubbarna och käringarna byta partner. Uppträdet gav mersmak och senare i ungdomen började Mats odla sin talang för att underhålla människor.
I CUF började han och några kompisar att sätta ihop små shower som de framförde i bygdegården i Öm.
Mats var också väldigt intresserad av svensk vistradition och lyssnade mycket på bl.a. Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström. Inspirerad av framförallt Cornelis, som skrev egna visor, började Mats komponera sina fösta alster.
Mats var redan från tidig ålder intresserad av hästar och det ledde till att han 1966/67 gjorde sin värnplikt i Stockholm på Kungliga livgardet till häst K1.
Efter värnplikt och fortsatt arbete på faderns gård kände Mats i slutet av 1960-talet sig redo att sätta sig i skolbänken igen. Och hösten 1969 började han på Axevalla Folkhögskola, där han läste upp sina usla betyg från grundskolan. Motivationen fanns nu och två år senare gick han ut med toppbetyg. Efter moget övervägande bestämde han sig för att satsa på läraryrket och studierna till folkskollärare förlades till Lärarhögskolan i Jönköping.
I juli 1969 innan Mats påbörjade studierna på Axevalla Folkhögskola så träffade han sin blivande hustru Ingvor, född Andersson. Efter en danskväll i Skövde Folkets park den 2 juli var de ett oskiljaktigt par. En kall januaridag 1973 vigdes Mats och Ingvor i Bergets kyrksal i Skövde och i juli fick paret sin första son Magnus.
Efter avslutade studier 1974 fick Mats anställning på Vasaskolan i Skövde, medan Ingvor sedan ett halvår tillbaka redan arbetade på Kärnsjukhuset i samma stad. Familjen bosatte sig på andra våningen hos svinabonden Lars-Henrik Andersson i Öm. Men redan efter ett år köpte paret sitt första hus, i Berg där Mats en gång föddes. Här föddes också parets andra son Andreas.
Mats var även politisk aktiv i Centerpartiet i Skövde. Engagemanget inom Centerpartiet fortsatte livet ut och under många år var han sekreterare i Vinköls centeravdelning. Definitionen på en Centerpartist var enligt Mats:
”Dä ä ena männska sum bor på landet, å sum ente har nån nöckel i dörrn, å sum allti har ena kaffepanna på bort!”
I slutet 1970-talet bytte Mats inriktning inom skolvärlden och fortbildade sig till musiklärare via en distansutbildning på Högskolan i Kalmar. Samtidigt sålde familjen huset i Berg och köpte torpet Läckeberg i byn Vinköl utanför Skara, där Ingvors mor var född och uppvuxen. Ett nytt hus byggdes, vilket stod inflyttningsklart i december 1979. Närmsta grannar kom att bli Ingvors föräldrar som samtidigt byggde hus på Läckeberg. Nu började Mats också att arbeta som musiklärare på högstadiet i Skara.
På Läckeberg rustades ladugården upp och snart hade familjen skaffat både hästar, hönor, hund och katt.
Torpet och gårdens sysslor blev en oas där Mats hämtade mycket kraft och inspiration. Detta samt Vinköl och folket i bygden kom att bli underlag till många av de ”bondromantiska” visor han skrev under 1980-talet. 1984 hade Mats komponerat så många visor och han spelade in sin första musikkassett Veckesvepet. Professionellt spreds Mats rykte som en rolig bonkomisk underhållare i bygderna och det ledde till att han även anlitades som kåsör i tidningar och radio. Han fick fler och fler engagemang och 1986 startade Mats och Ingvor aktiebolaget Bondkomik i Vinköl.
Hösten 1985 kontaktades Mats av Lidköpings revysällskap Lökens vänner. De ville att Mats skulle medverka i deras revy med premiär i februari påföljande år. Anledningen till att Mats tillfrågades var att Varakomikern Börje Bredlid som ingått i Lökens vänner under flera uppsättningar ville göra ett uppehåll. Detta är intressant med tanke på att Börje senare kom att bli Mats vapendragare under många år. Mats tackade ja och upptäckte här att denna form av teater passade honom mycket väl. Han insats i revyn blev bejublad och gjorde starkt intryck på både publik och recensenter.
Nyårsafton 1986 var det dags för premiär på ytterligare en revy. Denna gång på Skövde stadsteater. Revyn drevs av föreningen Globeteatern där skådespelaren Leif Olsson var drivande. Även här fick Mats lysande recensioner.
1987 tillfrågades Skara Amatörklubb av jubileumsgeneralen Gösta Karlsson om att göra en revy inför det stundande 1000-års jubileet 1988. Skara Amatörklubb som varit aktiva och satt upp flertalet revyer i Skara under 40-, 50-, och 60-talen tackade ja. Mats framgångsrika medverkan i revyerna i Lidköping och Skövde gjorde att han kontaktades av amatörklubbens Lennart Lindén. Revyn En tusan te´ sta´ hade premiär på nyårsafton 1987 i Katedralskolans aula. Även denna revy fick mycket fina recensioner.
Succén skulle följas upp, men till nästa års revy ville inte Skara Amatörsällskap vara drivande och då blev det naturligt att Mats egna bolag Bondkomik i Vinköl producerade uppsättningen Jubelskratt.
Hösten 1988 bestämde sig Mats efter konsultation med sin familj för att bli artist på heltid och tog sedermera tjänstledigt från läraryrket. Han återvände aldrig till skolans värld.
Nu engagerades också familjen i arbetet med revyerna. Ingvor skötte ekonomi, tog hand om kläddesignen och det mesta runt om kring. Sönerna sålde program, agerade musiker, var scenarbetare och fick även göra små inhopp på scenen när det behövdes. Men det var inte bara familjen som fanns med genom alla år. Även släktingar, grannar och vänner blev engagerade i arbetet med föreställningarna.
Nu när skolyrket var lagt på hyllan infann sig ett annat tidsperspektiv och Mats fick en idé om att han ville starta upp ett sommararrangemang som motpol till nyårsrevyerna. Mats började då spela sommarfars på en bakgård bredvid domkyrkan i Skara. Den 14 juli1990 var det premiär på musikfarsen Hålligång i Kartången. Fram till 1996 satte Mats upp sex stycken sommarfarser med undantag för 1995 då Mats tog en sabbatssommar. Den sommaren tillbringade han med familj och vänner i sin sommar- och skrivarstuga på Klädesholmen på Tjörn.
Trots att Mats egentligen alltid hade fullt upp med sina egna revyer och farser, så hann han även att medverka i andra uppsättningar. Bl.a. i två med Stefan och Krister. Den första var revyn Skåpbubblor på Falkenbergs stadsteater som spelades hösten 1990. Den andra föreställningen hette Sommarbuskis och var en revy som turnerade runt i landet sommaren 1992. Stefan och Krister producerade också två filmer som släpptes på video, Hemkört 1990 och Bakhalt 1991. I dessa spelade Mats handlaren i byn.
Den 6 september 1995 var det premiär för Mats i Länsteateruppsättningen Spelman på taket. Stefan Ljungqvist gjorde huvudrollen som mjölkutköraren Tevje. Mats och Stefan Ljungqvist fann varandra, vilket ledde till att Mats engagerade Stefan till Skararevyn Rôta 1996-97 nästkommande år. Samarbetet kom att fortsätta när de spånade fram idén om att sätta upp en sommarrevy på Lisebergsteatern. Det resulterade i Sommarskôj 1997 och 1998, där också Laila Westersund, Bo Maniette och musikern Lennart Palm ingick i ensemblen.
Dansbandet Matz-Ztefanz med Lailaz uppstod också här och med hittar som Evert och Epatraktron tågade de in på Svensktoppen. Dansbandet fick även chansen att visa upp sig i ett av Sveriges då största TV-program Bingolotto.
Mats gjorde andra TV-framträdanden under 1990-talet. Skararevyn Gôrskôj sändes i TV4 1995 och hade 1,3 miljoner tittare. Han medverkade också i lekprogrammen Prat i kvadrat och Duell i Kittelfjäll. I det senare ingick han i Västergötlands lag tillsammans med länghopperskan Erica Johansson och dansbandssångaren Casper Janebrink. Godmorgon Sverige och några Caféprogram hann han också med.
Det största TV-framträdandet gjorde dock Mats under hösten 1992 när han var återkommande komiker i sju avsnitt av SVT-programmet Blix från klar himmel, med programledaren Erik Blix. Varje program bjöd Mats in olika komikervänner, bl.a. Stefan och Krister och Börje Bredlid.
Även lokalt fick Mats chansen att göra TV. På TV4 Skaraborg i Skövde gjorde han en typ av talkshow som döptes till Köksvägen. Gäster och artister kom och hälsade på i ”köket” som byggts upp i TV-studion. Programmet var populärt och telefonväxeln kraschade i första avsnittet när folk skulle ringa in och gissa vilken den maskerade hemliga gästen var. Tillsammans med konstnären och scenografen Lasse Holgersson skapad.
Mats också en seriefigur av sin karaktär Skogstôrparn, vilken publicerades under många år i bl.a. Sk Skaraborgsbygden.

1998-99 tog Nöjespatrullen (nuvarande 2 Entertain) över producentskapet för Skararevyn och det mynnade ut i Mats tre sista revyer Baraskôj, Gôtt nytt och Hôl i vägga.
Samarbetet med Nöjespatrullen landade också i att Bondkomik i Vinköl AB blev aktieägare i Nöjespatrullen och vid börsnoteringen 2000 valdes Mats in i företagets styrelse. Aktien marknadsfördes som ”Sverige roligaste aktie” och företaget påstods ha Sveriges roligaste styrelse. Där ingick bl.a. Mats, Stefan och Krister och ståuppkomikern Thomas Petersson.
Till sommaren 2001 fick Mats förfrågan av Nöjespatrullen om att medverka i Krister Classons nyskriva lustspel Snålvatten och Jäkelskap. Mats tackade ja och repetitionerna drog igång på försommaren 2001. Men den 26 juni en knapp vecka innan premiären insjuknade Mats i akut blodförgiftning och han tvingades ställa in sin medverkan. Senare den sommaren 28 juli, avled Mats på Kärnsjukhuset i Skövde. För många kom Mats bortgång väldigt oväntat, men under hela 1990-talet hade han till och från haft stora problem med sin hälsa, bl.a. med symtom som trötthet och ledbesvär. Obduktionsrapporten visade på att han led av en odefinierad bindvävssjukdom, som hade angripit både hjärta och lungor.
En älskad och levnadsglad bondkomiker med fötterna fast rotad i den Västgötska myllan hade gått ur tiden endast 54 år gammal. Till Mats begravning den 7 augusti startade familjen stiftelsen Mats Ljungs Törparpris och sedan 2002 delar den varje år ut stipendier till lovande västsvenska ungdomar inom underhållningsbranschen.

Det finns en minnesfilm om Mats gjord av Vedumfilmaren Stefan Quinth. Den hade premiär 2006 och sändes i SVT, men finns även på DVD.Text: Andreas Ljung och Ingvor Ljung


Bröderna Sup. Ulf, Per-Uno, Lars och Mats Ljung.

Mats föräldrar Lola och Eric.

Lerdala IF.

Mats och fru Ingvor åker båt utanför Klädesholmen.

Stefan Ljungqvist och Mats.

Midsommar på Läckeberg i Vinköl.